• Wedstrijdzwemmen

    Bij een wedstrijd starten meerdere zwemmers tegelijk, allemaal in hun eigen baan. Je weet van tevoren welke afstand je moet zwemmen en welke slag je mag gebruiken. Het fluitje van de starter klinkt en weg ben je! De tijdwaarnemers houden precies bij wie het snelst is. Degene die het snelst is, wint de wedstrijd.

    Er zijn bepaalde regels voor bijvoorbeeld de start en het keerpunt. Je mag bij de start en het keerpunt niet te lang onder water zwemmen. Uiteraard zijn er nog meer spelregels, maar die leer je allemaal tijdens de trainingen. Wees gerust, je begint pas met het zwemmen van wedstrijden als je eraan toe bent.

    De jongste zwemmers beginnen op het niveau van de 'minioren'. Na verloop van tijd krijg je een startnummer en ga je meedoen met je eerste wedstrijden (laagdrempelig). Vanaf de leeftijd van 12 jaar stroom je door naar de groep 'junioren'. Afhankelijk van je prestaties en inzet kun je ook in de 'selectie' terechtkomen. Klik hier voor een overzicht van de groepen en de beoogde trainingsfrequentie.

    Al onze wedstrijdzwemmers bezoeken regelmatig wedstrijden (o.a. nationale zwemcompetitie) en toernooien (o.a. Netherlands Invitational). Bij de wedstrijden staan de zwemmers onder leiding van een trainer en/of coach. Zij begeleiden de groep zwemmers en geven je bij de wedstrijden nog laatste instructies, zorgen dat je op tijd bij de voorstart bent en vangen je na de wedstrijd op.